De verdachte van de grootste DDoS-aanval in de geschiedenis van het internet wordt momenteel voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Rotterdam. Die beslist of de verdachte, Sven Kamphuis, eigenaar van de internetprovider CB3ROB, 14 dagen in bewaring blijft. Blijft hij vastzitten, dan moet over twee weken de rechter beslissen of het voorarrest moet worden verlengd, meldt de woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Aanval op Spamhaus en partners

Kamphuis werd maandagavond van Spanje naar Nederland overgebracht. Eind april werd hij in de buurt van Barcelona opgepakt. Het OM verdenkt hem van het uitvoeren van zware internetaanvallen op de non-profitorganisatie Spamhaus, die zwarte lijsten bijhoudt van IP-adressen waarvandaan spam wordt verstuurd.

Volgens de woordvoerder gaat het in elk geval om artikel 138ab en 138b uit het wetboek van strafrecht. “Deze zogenoemde DDoS-aanvallen zijn ook uitgevoerd op partners van Spamhaus in de Verenigde Staten, Nederland en Groot-Brittannië”, aldus het OM in een verklaring. Onder meer CloudFlare, XS4ALL en SurfNet hadden last van de zogenaamde DNS-amplificatieaanval.

UPDATE 17.30 uur: Het OM meldt dat de rechter-commissaris heeft besloten om Kamphuis inderdaad voor 14 dagen in de cel te houden.