Een storing teistert opnieuw de Nederlandse identificatiedienst DigiD. Nadat afgelopen zaterdag en zondag diverse gebruikers al meldden dat zij niet konden inloggen bij hun gegevens bij onder meer het UWV en de Belastingdienst, bevestigt beheerder Logius op zijn website de storing, waarvan wordt gemeld dat deze om maandagochtend 10.00 uur begonnen is.

Het is niet duidelijk welke overheidsdiensten er allemaal last hebben van de storing. Ook blijkt uit een controle van Webwereld dat inloggen voor sommige gebruikers maandagochtend gewoon mogelijk is. Woordvoerder Rick Bron van Logius laat weten dat momenteel wordt onderzocht wat de problemen veroorzaakt. Later vandaag komt de DigiD-beheerder met meer informatie.

Vorige week dinsdag legde Logius de dienst uit voorzorg tijdelijk plat omdat de server die back-ups van de systeemlogs moet maken, deze data niet wegschreef. Binnen vier was de dienst toen weer in de lucht.

Update 13:23 uur: Logius-woordvoerder Rick Bron laat weten dat de storing is opgelost. “Het ging om een server die elk uur een script ter controle moet draaien en dat niet deed”, aldus de zegsman. Hij legt uit dat het om een ander serverprobleem gind dan wat er vorige week dinsdag speelde. “Daarom hebben we uit veiligheidsoverwegingen de dienst tijdelijk offline gehaald.”

Ondanks verschillende meldingen van gebruikers op Twitter die dit weekend niet konden inloggen, is er volgens Logius alleen maandagochtend tussen 10:00 en 11:00 uur sprake van een storing geweest. Op de storingspagina wordt inmiddels ook gemeld dat de dienst weer beschikbaar is.