Volgens de luchtverkeersleiding is de storing zaterdagavond rond 20.30 opgelost. Zonder verder in detail te willen treden stelt voorlichter Paul Hazebroek dat het probleem zat in een systeem, waarvan andere systemen afhankelijk zijn. "Ik wil nadrukkelijk stellen dat de veiligheid op geen enkel moment in gevaar is geweest", aldus de zegsman tegenover Webwereld.

"Wel zijn er tientallen vluchten vertraagd, maar er hebben geen vluchten naar andere luchthavens hoeven uitwijken." Als onderdeel van het noodplan is gekozen om het aantal vluchten te verminderen om zo de veiligheid van de reizigers te garanderen.

Eerder berichtte Webwereld:

"Het probleem is opgetreden in een computersysteem dat voor de verwerking van vliegplannen zorgt. Die verwerkt nu gegevens trager dan normaal", vertelt Paul Hazebroek, voorlichter van de Luchtverkeersleiding. "Onze technici zoeken naar de oorzaak en zijn druk bezig deze problemen te verhelpen."

Hazebroek weet niets over de precieze oorzaak. Ook weet hij niet welk type systemen in gebruik is. Hij kan of wil op dit moment ook niet zeggen of het een beveiligingsincident betreft. "Wij verwachten dat zondag alle problemen zijn opgelost, meer brengen wij op dit moment niet naar buiten."

De storing begon rond half vier 's middags en duurt nog altijd voort. De gevolgen voor reizigers zijn groot, omdat er nu veel minder vluchten kunnen worden afgehandeld. Bij normale capaciteit zijn er ruim 100 starts en landingen per uur. Door de storing is dat aantal teruggebracht tot 20.

Storing in VS

Het is een slecht weekend voor luchtverkeersleiders, want ook in de Verenigde Staten waren er problemen met de systemen. Daar maakte een medewerker van het telefoniebedrijf Bellsouth een fout, waardoor controllers in de regio rond Jacksonville, Florida tijdelijk geen contact hadden met vliegtuigen en ze ook niets konden zien in de systemen.

De telecomexpert sloot abusievelijk het halve netwerk van radar, zenders en telefoonlijnen af. Hierdoor moesten verkeersleiders 71 van de 321 actieve vluchten overdragen aan andere verkeersleidingscentra met behulp van mobiele telefoons. Tijdelijk werd de luchthaven van Jacksonville gesloten tot de problemen een uur later waren verholpen.