Bitcoin-beurs Mt. Gox, de belangrijkste site om in Bitcoins te handelen, kampte vrijdag gedurende een paar uur met een merkwaardige storing. De waarde van de virtuele munteenheid bleef een tijdlang hevig schommelen in eenzelfde patroon. Bovendien had de webdienst last van forse vertragingen in het verwerken van opdrachten, soms tot wel 40 minuten, schrijft Techcrunch. De oorzaak is nog niet bekend. Het Twitter-account van Mt.Gox toont slechts geautomatiseerde tweets met standaardantwoorden op vragen van klanten.

Koersval

De technische problemen vielen samen met een scherpe koersdaling. Bitcoin zakte weer onder de grens van duizend dollar die het eind november voor het eerst doorbrak. De koers zakte vrijdagavond in drie uur tijd met 25 procent tot circa 850 dollar.

De koersval werd al een dag eerder ingezet nadat de Chinese centrale bank bekend maakte dat financiële instellingen in het land geen bitcointransacties meer mochten uitvoeren. De Nederlandsche Bank waarschuwt consumenten wel voor de risico's van de virtuele valuta, maar laat Bitcoin voorlopig ongemoeid.

De recente waardestijging van de virtuele valuta wekt ook steeds meer de interesse van criminelen. Zo werd deze week nog een populair Bitcoin-forum getroffen door een DNS-hack.

Update: De koers van Bitcoin stortte zaterdagochtend opnieuw in, tot een dieptepunt van 576 dollar, maar herstelde zich later weer rond 750 dollar.