Het probleem zorgde ervoor dat zowel oplaadpunten als toeganspoortjes tijdelijk niet functioneerden meldt de BBC. Hierdoor konden reizigers gedurende vijf uur gratis reizen.

De Oyster-kaart maakt net als de OV-chipkaart in Nederland gebruik van de Mifare Classic RFID chip van NXP.

Dure rekeningen en kapotte chipkaarten

Klanten die wel voor een reis hebben ingecheckt, maar niet zijn uitgecheckt, betalen een vooraf bepaald bedrag. Dit soort tarieven liggen doorgaans hoger dan de daadwerkelijke waarde van een reis om misbruik tegen te gaan. Door de storing moest een groep reizigers daarom deze boete betalen.

Daarnaast blijken sinds de storing diverse kaarten niet meer te werken en moeten deze vervangen worden. Ook het opladen van kaarten functioneerde niet naar behoren: het geld werd wel van de rekening afgeschreven, maar niet als tegoed aan de kaart toegevoegd.

Transport for London, het overheidsbedrijf achter de Oyster Card, zegt in een verklaring de kaarten gratis te vervangen. Naar schatting moeten er tot 60.000 nieuwe kaarten worden uitgegeven.

Klanten bij wie ten onrechte kosten in rekening zijn gebracht, krijgen deze vergoed. Voor verloren tegoeden wordt nog een oplossing gezocht. Voor abonnementshouders belooft het vervoersbedrijf coulant te zijn tot vervangende abonnementen zijn uitgestuurd.

Onduidelijkheid

De oorzaak van de storing is onduidelijk. London heeft ook geen verklaring gegeven voor de vraag waarom de kaarten vervangen moeten worden. Transport for London reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Beveiligingsexperts speculeren dat de oorzaak in iets 'onschuldigs' ligt zoals een systeem upgrade, maar kunnen ook een hackers-aanval niet uitsluiten.

Zelfs als het om een beveiligingsfout gaat, is de kans klein dat de OV-chipkaart risico loopt. Naast de RFID-technologie, zijn er in theorie diverse andere plekken in het systeem waar aanvallers kunnen binnendringen.

Trans Link Systems, de organisatie die verantwoordelijk is voor de OV-chipkaart, zegt in een reactie niet gevoelig voor dit soort problemen. Het bedrijf zegt voor de ov-chipkaart vergelijkbare verstoringen te kunnen detecteren. Daarna kan worden ingegrepen.