Het botnet zou onderhand 32 procent van de spam versturen, zo schrijft de Britse securityverkoper Marshal op basis van hun eigen vangst. Storm zou op zijn hoogtepunt, september vorig jaar, ongeveer 20 procent hebben gescoord. Mega-D vestuurt vooral reclame voor zogenaamde penisvergrotende pilletjes en zalfjes.

Van het Storm botnet lijkt onderhand weinig over, stelt Marshal. Deze maand was slechts 2 procent van de spam die Marshal binnen heeft gekregen afkomstig van het beruchte netwerk. Dat ondanks meerdere recente offensieven van het netwerk, onder andere met liefdesbrieven en natuurlijk Kerst en Oud en Nieuw. "Het is moeilijk te zeggen waardoor het Storm botnet wordt terugedrongen," zegt Bradley Anstis, vice-president van Marshal, in een verklaring. "Het zou kunnen dat Storm het slachtoffer is geworden van zijn eigen succes. Microsoft heeft storm sinds september op de korrel gehad met het malicious software removal tool."

De nieuwe spamkoning, Mega-D, is ondertussen stilletjes gegroeid. Het promoot zalfjes en pilletjes 'voor mannen' met namen als Herbal King en VPXL. Het gebruikt daarbij trouwens wel dezelfde techniekjes als Storm, dus met nieuwskoppen in de onderwerpregel. Het is volgens Marshal niet uitgesloten dat de mensen achter Storm ook achter dit netwerk zitten. Bron: Techworld