In verschillende Amerikaanse staten loopt een justitieel onderzoek naar kredietbeoordelaar Experian, ook actief in Nederland. Dat meldt Reuters. Experian kwam in oktober vorig jaar in opspraak toen bleek dat het jarenlang privacygevoelige data, waaronder burgerservicenummers (Social Security Numbers) had verkocht aan een louche toko, die de data verpatste aan criminelen. Mogelijk heeft Experian grote steken laten vallen bij de achtergrondcheck van klanten en in strijd gehandeld met protocollen om datalekkage te voorkomen en te melden.

Louche datahandel

De gegevens werden verkocht door Court Ventures, dat juridische data aanlevert en werd overgenomen door Experian, één van de grootste datamakelaars. Het concern biedt onder meer diensten aan de Nederlandse telecombedrijven, die hun eigen 'BKR-dienst' runnen onder de naam Preventel.

De Vietnamees Hieu Minh Ngo had jarenlang toegang tot de database van Court Ventures, hij had zich voorgedaan als privédetective. Vorige maand erkende Ngo schuldig te zijn aan zwarte datahandel: bakken met gevoelige gegevens, afkomstig van Experian, werden doorverkocht op de zwarte markt van spammers, phishers en andere cybercriminelen.