De opgepakte hacker bekent nu in ruil voor mogelijke strafvermindering. Hij heeft in totaal 860.000 accounts van het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor blootgelegd. Jeremy Hammond (28) uit Chicago zegt geen spijt te hebben van zijn daad, waarmee hij wilde aantonen wat overheden en bedrijven achter gesloten deuren uitvoeren.

De hacker van Anynomous-afsplitsing AntiSec riskeert desondanks een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar. Hij heeft al ingestemd met het betalen van 2,5 miljoen dollar als schadevergoeding.

Nederlandse ministeries en pers

In de lading gestolen data bevonden zich 270 Nederlandse accounts. Daaronder privédata van politici, ambtenaren van de Tweede Kamer, naast de ministeries van Justitie, Buitenlandse Zaken, Financiën en ook Defensie. Verder zijn toen gegevens van journalisten van het AD, de Volkskrant, NRC en het Parool geopenbaard, net zoals die van medewerkers van Europol en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding.

De buit bestond uit circa tienduizenden creditcardgegevens, naast nog e-mailadressen, e-mails, en wachtwoorden. Deze privégegevens zijn van mensen die zich hebben geregistreerd op de website van Stratfor, een Amerikaans inlichtingenbedrijf dat tegen betaling advies over beveiliging verstrekt.

De totale buit van miljoenen datasets is vervolgens onder de vlag van Wikileaks openbaar gemaakt. Met de gestolen creditcards is in totaal voor 700.000 dollar aan transacties verricht, meldt het Amerikaanse ministerie van Justitie.

8 andere hacks

Naast de beruchte Stratfor-hack zegt Hammond verantwoordelijk te zijn voor acht andere hacks. Die heeft hij tussen juni 2011 en februari 2012 gepleegd bij onder meer de FBI, lokale overheden en meerdere rechtshandhavingsinstanties.

De hacker is overigens geen lid van LulzSec, een Anonymous-afsplitsing waarvan andere leden de afgelopen maanden tot gevangenisstraffen zijn veroordeeld. De hack van Stratfor is opgeëist door Antisec en niet LulzSec, meldt Security.nl op basis van eerdere berichtgeving van F-Secure en Fox News.

Hammond ziet zijn daad als het openbaren van verborgen gehouden informatie. Openbaar aanklager Preet Bhara spreekt echter van een “draaideurcrimineel”, die denkt boven de wet te leven. Volgens Bhara heeft de hackker voor persoonlijke en financiële chaos gezorgd bij individuen wiens identiteit en geld hij heeft gestolen, en bij de bedrijven waarvan hij besloot dat ze hem niet bevielen.

De uitspraak van de rechter in New York is op 6 september.