Er gaat iets mis met het tonen van beelden van Duitse steden in de iOs-app van Google Street View. Sommige woningen waarvan Google beloofde dat ze zouden worden vervaagd, zijn via de mobiele apparaten toch haarscherp te bekijken.

Het is de zoveelste aanvaring met de privacybewuste Duitsers, die over het algemeen sceptisch staan tegenover de wijdlopige activiteiten van Google. Na veel protest paste Google eerder Street View aan. Elke Duitser kon vooraf aangeven of zijn of haar woning onzichtbaar moest worden gemaakt door middel van digitale vervaging, Verpixelung.

Nieuwe blunder

Pas daarna zou Google de eerste beelden van een vijftal Duitse steden onthullen. Dat gebeurde deze week. In eerste instantie eiste de privacy autoriteit dat Google de ruwe beelden vernietigde, maar Google verzekerde dat dit niet nodig was, het vervagingssysteem was waterdicht.

Dat blijkt echter niet het geval, waardoor Google wederom een blauwtje loopt in Duitsland. “We moeten onder ogen zien dat Google problemen heeft, en het ziet er naar uit dat deze problemen te maken hebben met het feit dat ze niet het ruwe materiaal hebben vernietigd,” constateert Johannes Caspar van de Hamburgse privacywaakhond.