Gebruikers moeten namelijk hun wifi-netwerken beschermen, onder meer met encryptie en door hun draadloze netwerk uit te zetten als ze het niet gebruiken. Dit zijn twee van de zeven tips die openbaar aanklager George Jepsen van de Amerikaanse staat Connecticut noemt. Hij stuurt nu aan op een schikking met Google over het wifi-afluisteren door de Street View-auto’s, meldt tech-blog All Things D.

Encryptie aanzetten

“Google’s verzamelen van data toont aan dat anderen jouw internetactiviteit kunnen bekijken zonder dat je het weet. Consumenten moeten zich ervan bewust zijn dat de draadloze routers die ze kopen niet automatisch beveiligd zijn, en ze moeten encryptie zelf aanzetten om zichzelf beter te beschermen”, verklaart Jepsen in een persbericht met advies aan burgers.

In tegenstelling tot zijn voorganger wil hij met Google schikken over deze privacyschending zonder een oordeel te vellen over de vergaarde data. Openbaar aanklager Richard Blumenthal van Connecticut zei in december nog dat hij vertrouwelijke inzage eist in de verzamelde informatie om de ernst van de privacyschending te kunnen inschatten.

Inzage

Google weigert dit tot op heden. Het bedrijf heeft onder meer de Canadese overheid wel dergelijke inzage gegeven. Connecticut leidt het gecombineerde Amerikaanse onderzoek naar de wifi-spionage door Google. Wereldwijd lopen er diverse onderzoeken en zaken naar het drie jaar lang per ongeluk vergaren van data door de fotograferende en wifi-sniffende Street View-auto’s.