Met grote meerderheid heeft het Europees Parlement een nieuwe cyberrichtlijn aangenomen, meldt Reuters. Hackdelicten zullen in de regel strenger bestraft worden, want de maximumstraffen gaan omhoog. Computervredebreuk krijgt een maximumstraf van minimaal twee jaar. In Nederland is dat nu maximaal één jaar.

Bij heftigere cyberaanvallen die zware schade veroorzaken, bijvoorbeeld op kritieke infrastructuur, gaat een maximumstraf gelden van ten minste vijf jaar. Criminelen die botnets gebruiken voor fraude moeten een maximale straf van minstens drie jaar kunnen krijgen. In Nederland is de maximumstraf op zware hackaanvallen nu vier jaar cel.

Twee jaar voor harmonisatie

Begin juni werd de richtlijn al door de commissie van het Europarlement geloodst. Eurocommissaris Cecilia Malmström is blij. "Dit is een belangrijke stap om de verdediging van Europa tegen cyberaanvallen te versterken", aldus de bewindsvrouw.

Lidstaten mogen zelf nog hogere maximumstraffen instellen, maar niet lagere. Binnen twee jaar moeten alle lidstaten hun wetgeving aanpassen aan de nieuwe richtlijn.