Een Kamermeerderheid heeft na het zoveelste zure OV-debat besloten de strippenkaart per 1 juli in de ban te doen in heel Nederland. Alleen de provincies Utrecht, Noord-Brabant, Drenthe en Groningen houden het papieren vervoersbewijs voorlopig, evenals de trein.

Dubbele kosten

Uiteindelijk draaide de PVV, verklaard voorstander van de strippenkaart, op het laatste moment en stemde voor afschaffing. Het belangrijkste motief? Angst voor megaclaims uit provincies wegens dubbele kosten voor het handhaven van strippenkaart naast OV-chip.

Zuid-Holland claimt al 7 ton van het Rijk, de stadsregio Rotterdam zelfs 30 miljoen. "Al die claims rechtsstreeks doorsturen naar TLS", riep PVV-Kamerlid Leon de Jong nog, om daarna te zwichten.

In veel andere landen is het handhaven van beide systemen overigens geen probleem, daar functioneert de OV-chipkaart al jaren naast papieren kaartjes.

Elkaar afkatten

Het debat woensdag was bijzonder zuur. Zelfs de partijen die de strippenkaart nog wilden behouden totdat de problemen met de OV-chipkaart zijn opgelost, zaten elkaar af te katten. D66 doet het standpunt af als 'symbolisch stripfetisjisme', terwijl de linkse oppositie het kabinet en TLS een vlucht naar voren verwijt. Er zitten immers nog tal van kreukels in het systeem, die stuk voor stuk in het nadeel van de reiziger werken.