Dmitri Galushkevich gebruikte zijn pc voor het lanceren van een denial-of-service aanval op de website van de politieke partij van de minister-president, met als gevolg dat deze website enkele dagen plat heeft gelegen, meldt Yahoo News. Galushkevich is hiervoor veroordeeld tot het betalen van een boete van 17500 Estlandse kronen, omgerekend iets meer dan 1100 euro.

Rusland beschuldigd

Galushkevich is tot nu toe de enige persoon die is veroordeeld sinds het land in april en mei 2007 werd geteisterd door een reeks cyberaanvallen waardoor de websites van banken, scholen en verschillende overheidsinstanties massaal plat werden gelegd. Aanleiding voor de aanvallen was de beslissing van de overheid om een herdenkingsbeeld voor de tweede wereldoorlog dat in de tijdperk van de Sovjet-Unie was geplaatst, naar een andere locatie te brengen. Etnische Russen in Estland gingen vervolgens massaal de straat op en vanuit diverse richtingen werden cyberaanvallen gelanceerd.

Enige verdachte

Rusland heeft altijd ontkend dat het achter de aanvallen zat, iets dat met de veroordeling van de Estlandse student een stuk plausibeler is geworden. Naast het platleggen van de websites wordt Galushkevich daarom ook het op scherp stellen van de relatie tussen Rusland en Estland ten laste gelegd. Hoewel de student de aanvallen niet allemaal kan hebben gepleegd, is hij op dit moment wel de enige persoon die is aangehouden.