Studenten van de Universiteit van Michigan hebben het online stemsysteem dat bedoeld was voor de verkiezingen voor de Senaat, op 22 november, al weten te kraken, schrijft Wired.Na het uitbrengen van een stem kregen testgebruikers het strijdlied van Michigan te horen.

Na de hack is het stemsysteem door de autoriteiten offline gehaald, officieel vanwege 'problemen met de usability. De cto van de kiesraad heeft later tegenover de krant Washington Post toegegeven dat de echte reden was dat 'de integriteit van het systeem was geschonden'.

Hoogleraar gaf opdracht

Een hoogleraar van de universiteit van Michigan had zijn studenten de opdracht gegeven om het stemsysteem aan een kritische blik te onderwerpen. Het systeem, deels betaald met subsidies, heeft 300.000 dollar gekost. Het is bedoeld om negenhonderd militairen en kiesgerechtigden in het buitenland hun stem via internet te laten uitbrengen.

De autoriteiten in Washington zeggen nu dat de kiesgerechtigden alleen via internet hun stembiljetten kunnen downloaden en dat ze de biljetten vervolgens per post, e-mail of fax moeten insturen naar het kiesbureau in de VS.

Nederland

Ook in Nederland gingen recent stemmen op om Nederlanders in het buitenland via internet aan de verkiezingen te laten deelnemen. De Kiesraad bracht eind vorige maand het advies uit dat Nederlanders in het buitenland zich elektronisch moeten kunnen registreren en hun stembiljetten moeten kunnen downloaden.