Volgens het 'Windows Vista: One Year Vulnerability Report' kwamen er in het eerste jaar van het jongste besturingssysteem van Microsoft 36 kwetsbaarheden aan het licht die met behulp van 9 patches gerepareerd konden worden. Daarmee doet Vista het beter dan Windows XP. Daarvoor moest Microsoft in het eerste jaar 30 patches uitbrengen die tezamen 65 lekken verhielpen. Microsoft rekent hierbij vanaf het moment dat Vista beschikbaar kwam voor zakelijke gebruikers (november 2006).

In het rapport vergelijkt Microsoft Vista ook met de concurrerende besturingssystemen Red Hat Linux, Ubuntu Linux en Mac OS X. Voor deze operating systems moesten in het eerste jaar na verschijning patches worden uitgebracht voor respectievelijk 360, 224 en 116 kwetsbaarheden.

Microsoft geeft zelf toe dat uit deze cijfers niet al te verstrekkende conclusies kunnen worden getrokken. Volgens Jeffrey R. Jones, security strategy director bij Microsoft, vormt het rapport over de kwetsbaarheden slechts een puzzelstukje van de algehele security-analyse. Bron: Techworld