Russische experts hebben de Iraanse president Ahmadinejad te elfder ure overtuigd om de kernreactor van Bushehr niet te activeren. Iran was, na eerder uitstel, van plan om op 25 januari de kernreacties in de centrale op te starten, vooral om de buitenwereld te laten zien dat de superworm Stuxnet was geëlimineerd.

Russische betrokkenheid

Rusland sloeg alarm over het voornemen omdat Iran Stuxnet helemaal niet onder controle heeft. De centrale in Bushehr is van Russische makelij. Het activeren van de kernreactor terwijl de apparatuur besmet is met de worm zou een meltdown van de reactor of zelfs een explosie a la Tsjernobyl kunnen veroorzaken.

Sergei Kiriyenko, chef van het Russische kernagentschap Rosatom, wees Iran op het enorme gevaar, waarna Ahmadinejad besloot het opstarten uit te stellen. Dit meldt Debka, een doorgaans zeer goed ingelichte Israëlische site over inlichtingendiensten en defensie. Inmiddels heeft Rusland bij de NAVO geëist dat er een diepgaand onderzoek komt naar de meest geavanceerde worm ooit.

Sabotage van uraniumcentrifuges

Tot zover bekend manipuleert de worm alleen zeer snel draaiende apparaten zoals de uraniumcentrifuges van de Natanz verrijkingscentrale. De Duitse industriële software-expert Ralph Langner constateerde eerder wel dat Stuxnet speciale code bevatte waaruit zou blijken dat ook Bushehr doelwit was.

Volgens Langner kan de worm dan bijvoorbeeld stoomturbines in de centrale saboteren, maar het is niet duidelijk hoe dit een meltdown of erger zou kunnen veroorzaken. Dat is volgens Langner dan ook onmogelijk, zegt hij tegen AP.

Kernramp mogelijk

Maar het persbureau beschikt over een geheim rapport ‘van een land dat het atoomprogramma van Iran op de voet volgt’ waarin met een nucleaire ramp door Stuxnet wel serieus rekening wordt gehouden.

“Iraniërs hebben niet genoeg kennis om de worm aan te pakken en de complexiteit te begrijpen”, waarschuwde Langner recentelijk.

In november erkende het Iraanse regime schoorvoetend dat "bepaalde malware" kerninstallaties had geïnfecteerd. De Iraanse expert die was belast met het elimineren van Stuxnet werd onlangs in Teheran doodgeschoten door schutters vanaf een motorfiets. De beschuldigende vingers wijzen vooral richting Mossad, de Israëlische geheime dienst.