Securityexperts concluderen dat Iran, en specifiek Iraanse nucleaire centrales, nog steeds worden geteisterd door de meest geavanceerde worm ter wereld: Stuxnet. Iran heeft niet de expertise om de worm te doorgronden en te elimineren. Dit zou blijken uit het feit dat verschillende technische sites, fora en mailinglijsten over Stuxnet nog steeds worden overspoeld met Iraanse bezoekers.

Niet onder controle

Zo heeft de site van het Amerikaanse bedrijf Tofino Security momenteel bijna evenveel Iraanse bezoekers als Amerikaanse vertelt Eric Byres van Tofino aan FoxNews. Andere securitysites en mailinglijsten worden ook overspoeld door desperate Iraniërs.

Dit duidt er op dat de worm nog steeds niet is geëlimineerd in de complexen die hoogstwaarschijnlijk het doelwit zijn: de verrijkingsfabriek bij Natanz en de kernenergiecentrale Bushehr. Geïnfecteerde consumenten-pc’s ondervinden immers geen enkele hinder van de worm. De malware dringt door tot in de industriële aanstuurmodules en manipuleert daar het toerental van de uraniumcentrifuges. Waardoor de verrijking van uranium tegen wordt gegaan, en het atoomprogramma van Iran wordt tegengewerkt.

Gebrek aan kennis

“Iraniërs hebben niet genoeg kennis om de worm aan te pakken en de complexiteit te begrijpen”, aldus Ralph Langner, die uit de code deduceerde dat een variant van Stuxnet het voorzien heeft op de kernenergiecentrale bij Bushehr.

Recentelijk erkende het Iraanse regime dat 'bepaalde malware' kerninstallaties had geïnfecteerd. De Iraanse expert die was belast met het elimineren van Stuxnet werd onlangs in Teheran doodgeschoten door schutters vanaf een motorfiets. De beschuldigende vingers wijzen vooral richting Mossad, de Israëlische geheime dienst.