Met Indect kan de politie ‘voorspellen’ wie er op welke plek de wet gaat overtreden. Om dat te kunnen, worden privacygevoelige gegevens uit verschillende bronnen met elkaar gekoppeld. Die bronnen kunnen bewakingscamera’s, gegevens uit databases zoals vingerafdrukken, gezichtsscans en financiële gegevens zoals bankoverschrijvingen zijn. Ook wordt persoonlijke informatie van het internet geplukt en mogelijk direct vanaf computers.

De informatie wordt gebruikt om te kunnen voorspellen wie wat voor misdrijf gaat plegen in stedelijke gebieden. Tegenstanders zeggen dat het systeem zodanig op zoek gaat naar “buitengewoon gedrag”, dat vrijwel iedereen op straat mogelijk als gevaar wordt gekenmerkt door het systeem.

Project vanaf begin omstreden

Het onderzoeksprogramma Indect is al jaren omstreden omdat het de privacy en grondrechten van miljoenen burgers dreigt te schenden. Het project krijgt tot en met 2013 11 miljoen euro subsidie van de Europese Unie, maar die is woensdag tot nader order opgeschort.

Het Europees Parlement (EP) eist opheldering over het doel van het project, inzage in alle documenten en toetsing aan het Grondrechtenhandvest van de EU. Tot dan wordt de subsidie stilgelegd.

'Subsidiekraan permanent dicht'

Volgens Judith Sargentini, namens GroenLinks lid van het Europees Parlement, zal het project een “serieuze grondrechtentoets niet doorstaan.” Zij wil dat de subsidiekraan van de Europese Commissie permanent dicht wordt gedraaid voor dit project.

Sargentini strijdt al enige tijd tegen het project en eiste met enkele andere parlementariërs een half jaar geleden al dat alle documenten aangaande het project openbaar zouden worden gemaakt. Dat gaat nu gebeuren. Eerder had ook al de Europese digitale burgerrechtenorganisatie EDRI bezwaren.