Een student of medewerker van Harvard heeft ingebroken op de supercomputer Odyssey van de universiteit. De kostbare rekenkracht is ingezet om de digitale valuta Dogecoin te 'minen'. Dat meldt de universiteitskrant Harvard Crimson. De overtreder heeft het researchnetwerk misbruikt om mee te doen aan de miningwedstrijd, waarbij cryptografische berekeningen worden opgelost om zo de virtuele munten te genereren.

Permanent verbod

De persoon zou het computercluster dusdanig hebben belast, dat de universiteit heeft besloten tot een permanent verbod tot gebruik van de computerfaciliteiten. Hoeveel de persoon heeft verdiend met de illegale actie is niet bekend.

Odyssey is een Linux-cluster met 14 duizend processorkernen die vooral voor wetenschappelijke doeleinden wordt gebruikt. De supercomputer bestaat met name uit Dell PowerEdge M600-servers.

Dogecoin

Dogecoin is momenteel minder dan een cent waard, circa 0,002 dollar op dit moment. De cryptovaluta is vernoemd naar de Doge, de internethype rond de hond Suki. De timing van de Harvard-student lijkt geen toeval te zijn geweest. Afgelopen week werd het moment bereikt waarop de helft van alle dogecoins op de markt zijn gemined. De beloning voor mining neemt sindsdien af en de verwachting is dat de prijs per dogecoin vervolgens stijgt.