Afgelopen donderdag gaf Lenovo schoorvoetend toe dat browsersoftware Superfish, dat tot voor kort standaard meegeleverd werd in nieuwe pc's, regelrechte malware is. Naast het injecteren van advertenties op webpagina's, kaapt het versleuteld verkeer voor bijvoorbeeld inloggen, webwinkelen of internetbankieren. Het gaat om de niet-ThinkPad modellen zoals de G, U, Y, Z, en S series, de Flex, Miix, Yoga en E-serie.

Frauduleuze bedrijfspraktijken

Gebruikers in de Verenigde Staten zijn woedend en verzamelen zich in een zogeheten class-action (collectieve) rechtszaak. Aanklaagster Jessica Bennett zegt dat haar laptop beschadigd is door Superfish, dat in rechtbank-documenten "spyware" wordt genoemd, meldt PCWorld.

Zij klaagt Lenovo en Superfish bij de rechtbank van Californië aan voor het schenden van haar privacy en frauduleuze bedrijfspraktijken zoals het geld verdienen aan het ongevraagd bestuderen van haar internetgedrag.

Lenovo wil niet reageren op de aanklacht maar heeft intussen wel een tool uitgebracht voor het verwijderen van Superfish-applicaties en certificaten van pc's. Microsofts Windows Defender, McAfee en tal van andere virusscanners verwijderen Superfish ook al.