Een aanval van een team van hackers van de Amerikaanse marine is te veel geweest voor het nieuwste paradepaardje van de US Navy, de USS Freedom. Het hackersteam testte het geavanceerde netwerk op kwetsbaarheden en vond die ook. Het netwerk blijkt data te lekken. De precieze kwetsbaarheden blijven geheim, zegt het Amerikaanse ministerie van Defensie tegen Reuters.

Het aanvalsteam test geregeld de systemen die door de Amerikaanse vloot worden gebruikt om kwetsbaarheden te vinden die door buitenlandse mogendheden mogelijk kunnen worden gebruikt om data te stelen over bijvoorbeeld nieuwe wapensystemen of om die wapensystemen te kunnen frustreren in tijden van oorlog.

Details over de aanval blijven geheim

Inzake het nieuwe zo geheten Littoral Combat Ship vond het team kwetsbaarheden die konden leiden tot mogelijke datalekken. Een woordvoerder van het Pentagon noemde de details over de aanvalsopdracht van het marinehackersteam “geclassificeerd”.

Het schip Freedom is inmiddels aangemeerd in de haven van Singapore en blijft daar voor acht maanden. Het moet daar de vraag naar dergelijke “stealth”-schepen, gebouwd door Lockheed Martin, aanwakkeren in de Aziatische regio. Een woordvoerder van Lockheed bezweert tegen Reuters dat het bedrijf samen met de marine werkt aan verbetering van de netwerkbeveiliging gedurende die periode. De Amerikaanse marine is van plan 52 van dergelijke schepen te kopen in de komende jaren, deels van Lockheed.