Wetenschappers van het Amerikaanse leger hebben patent op een nieuwe manier om berekeningen uit te voeren, waardoor data kan worden verwerkt op dezelfde manier als bij zenuwcellen. De onderzoekers hebben gekeken naar hoe synaptische verbindingen signalen verwerken en zich aanpassen aan de feedback. Dit concept is toegepast op een geïntegreerd circuit. Leger-wiskundige Ronald E. Meyers ontwikkelde een techniek om berekeningen uit te voeren.

Gevaar quantumcomputing

Het leger heeft de taak een beveiligde verbinding te creëren die zelfs bestand is tegen de ruwe rekenkracht die quantumcomputers al jaren beloven. Op dat gebied worden jaarlijks diverse doorbraken gemaakt die quantumberekeningen steeds dichterbij brengen. Met zo'n supercomputer zouden versleutelde verbindingen geen partij meer zijn voor traditionele computers.

Het leger dacht na over een conventionele aanpak van dit toekomstige probleem en denkt dat de oplossing ligt in neurale feedback die organismen vertonen. Deze feedback is in een functie te vangen die efficiënt berekend kan worden met de neurochip die in traditionele systemen kan worden verwerkt.

IC verwerkt rekenmodel

De wetenschappers denken dat er sneller geschakeld kan worden met functies door een wiskundige beperking weg te nemen. Gert Cauwenberghs van de universiteit van Californië werkte aan de IC die het wiskundig model van Meyers moet implementeren. “Dit is de eerste stap in de richting naar implementatie op grote schaal om non-Lipschitz-informatie te verwerken", aldus Cauwenberghs. Een Lipschitz-constante beperkt een functie in hoe snel hij kan veranderen.

Volgens Meyers is er nog een lange weg te gaan voor de neurochip daadwerkelijk in productie genomen kan worden. Het proefsilicium heeft al data verwerkt met elektronen die op dezelfde manier worden verwerkt als zenuwcellen. Volgens de onderzoekers is daarmee de weg geopend naar supersnelle berekeningen die de brute kracht van quantumcomputers moeten kunnen weerstaan.