Enkele systemen van de populaire VoIP-dienst Viber zijn gehackt door de pro-Assad hackersgroep Syrian Electronic Army. Verschillende subsites werden gedefaced met de waarschuwing om Viber te deinstalleren, “omdat het Israëlische bedrijf zijn gebruikers bespioneert”.

De hackers claimen toegang tot de complete database van Viber, maar dat ontkent het bedrijf ten stelligste. Wel is er ingebroken op het supportpanel en een administratief systeem. “Het is belangrijk om te benadrukken dat er geen gevoelige data is gelekt”, aldus het bedrijf in een verklaring aan TechCrunch.

Niet de meest gevoelige data gelekt

Uit een screenshot van de hackers blijkt echter dat er wel degelijk privégegevens zijn bemachtigd. In het supportpanel staat namelijk onder meer mobiele nummer, IP-adres, een uniek decive ID, toestelspecificaties, land en soms ook een push token.

In tweede instantie stelt het bedrijf “teleurgesteld” te zijn dat hackers toegang hebben gekregen tot supportsystemen, “maar het gaat niet om de meest gevoelige data”, aldus Viber. De subsites support.viber.com en helpme.viber.com zijn nog steeds offline.

Hackergroep Syrian Electronic Army is bijzonder actief de laatste tijd. Eerder deze week claimde het een hack van de videobeldienst Tango, en kort daarvoor brak het in bij TrueCaller, een soort sociaal telefoonboek. De database va 450 GB zou zijn gekopieerd.