Swizzor werd bij 6,42 procent van de scans gedetecteerd, zo meldt NOD32. De beveiligingsfabrikant baseert zich op cijfers van haar eigen inventarisatienetwerk, Threatsense.net.

Swizzor wordt – na een bezoek aan een gemanipuleerde site of het openen van spammail – zonder medeweten van de gebruiker geïnstalleerd. Het paard haalt spywareprogramma's binnen die bijzonder lastig te verwijderen zijn.

"Het gevaar schuilt erin dat Swizzor vaak muteert, waardoor duizenden varianten per dag in omloop zijn. Detectie is daardoor lastig", legt Nienke Ryan van NOD32 Nederland uit.

In de toptien met bedreigingen komen verder enkele bekende namen voor, zoals de wmf-exploit voor Windows (met 1,26 procent op nummer 7) en het pop-up spuwende Hotbar (met 1,22 procent op nummer 10).

De meer dan twee jaar oude Netsky-worm (in dit geval de variant Win32/Netsky.Q) is met 3,11 procent nog altijd goed voor een derde plek.

Netsky.Q verspreidt zich via e-mail en gedeelde netwerkbronnen. Blijkbaar zijn veel bedrijven en consumenten nog niet in staat de wijdverspreide worm buiten de deur te houden. Bron: Techworld