De kernel wordt nu 'bewaakt' door Patchguard, dat alleen actief is op 64-bit Vista-systemen. Volgens Symantec en McAfee hebben zij echter wel toegang tot de kernel nodig om systemen effectief te kunnen beveiligen.

Eind vorige week had Microsoft al bekendgemaakt tegemoet te komen aan kritiek van fabrikanten als Symantec en McAfee. De api die Patchguard moet omzeilen, zal echter nog wel even op zich laten wachten.

Microsoft verwacht deze functionaliteit te kunnen introduceren als het eerste service pack van Vista wordt vrijgegeven. In de praktijk betekent dit dat het nog wel een jaar kan duren.

Wel heeft Microsoft maandag een api vrijgegeven waarmee fabrikanten van beveiligingssoftware het Security Center in Vista kunnen uitschakelen.

Symantec en McAfee klaagden dat gebruikers dubbele waarschuwingen zouden krijgen als zij met hun software niet in staat zouden zijn het Security Center uit te schakelen.

Kritiek

Vorige week uitte Symantec nog kritiek op de werkwijze van Microsoft, die er volgens het beveiligingsbedrijf op wees dat Microsoft er alles aan deed om hen buiten de kernel te houden.

"Wat Microsofts bedoeling ook was, ze hebben enkele belangrijke problemen links laten liggen", schreef Oliver Friedrichs, hoofd opkomende technologie├źn van het Symantec Security Response-team eind vorige week op het Symantec-blog. "Ze hebben zich niet alleen terughoudend opgesteld maar fabrikanten ook onder valse voorwendselen misleid."

Microsoft zou volgens Friedrichs niets hebben gedaan met de door het bedrijf toegestuurde api's, die legitieme beveiligingsfabrikanten dezelfde mogelijkheden zouden geven als in vorige Windows-versies.

Ook heeft Symantec meerdere malen voorgesteld fabrikanten te certificeren die de Vista-kernel mogen uitbreiden.