De dinsdag gepubliceerde code van PcAnywhere is echt, zo bevestigt Symantec in een statement aan de pers. Eerder is ook de broncode van Norton Utilities al gepubliceerd. De hackers die de software hebben gestolen, proberen het security-bedrijf af te persen.

Ook de rest zal gepubliceerd worden

Symantec verwacht niet dat het bij dit lek zal blijven. Volgens het bedrijf bestaat er een reëel gevaar dat ook de broncode van Norton Antivirus Corporate Edition en Norton SystemWorks gepubliceerd zal worden.

“Wij gaan er vanuit dat Anonymous ook de rest van de code, die ze zeggen te hebben gaat publiceren", zegt Symantec. “Tot nu toe hebben ze code gepubliceerd van de 2006-versies van Norton Utilities en PcAnywhere."

'Oude versies'

Eerder heeft Symantec de broncodediefstal al bevestigd, maar het bedrijf heeft steeds benadrukt dat het gaat om oude versies van zijn producten, namelijk die uit 2006. Norton Antivirus Corporate Edition en Norton SystemWorks bestaan zelfs helemaal niet meer, voegt het bedrijf hier aan toe.

Het bedrijf zegt dat het ruim de tijd had om zich voor te bereiden op het lekken van de code. “Symantec was voorbereid op het lekken van de code en heeft een serie patches ontwikkelt en verspreid sinds 23 januari om gebruikers te beschermen tegen bekende veiligheidslekken", staat te lezen in de nieuwste persverklaring.

Poging tot afpersing

Tegelijk met het publiceren van de broncode van PcAnywhere is ook een e-mail-conversatie tussen de hackers en 'Symantec' gepubliceerd. Achteraf bleek dat de persoon die zich voordeed als medewerker van Symantec eigenlijk voor de FBI werkte. De hackers beloofden in die mailwisseling de code niet te publiceren als Symantec zou betalen.

De FBI-agent bood 50.000 dollar om de code geheim te houden en hield de hackers aan het lijntje. Toen die argwaan kregen, hielden de contacten op en werd de code van PcAnywhere via torrentsite The Pirate Bay gepubliceerd. De hacker in kwestie, Yama Tough, kondigde gisteren aan de code van Norton Antivirus als volgende te gaan publiceren. Tot op heden heeft hij die belofte nog niet ingelost.