Dat staat in een whitepaper van John O'Connor, een van de beveiligingssexpert van Symantecs Security Response-team.

De whitepaper heeft slechts voor een korte tijd online gestaan, bij een van de postings op Symantecs Security Response Weblog. Eweek heeft de belangrijkste delen van de verwijderde whitepaper nu online gezet.

Volgens O'Connor kan de Blackberry worden misbruikt om achterdeuren open te zetten (via tcp en http) en scans uit te voeren (via tcp). Ook kunnen hackers anoniem een 'code signing key' kopen waarmee ze Blackberry-applicaties kunnen voorzien van een 'betrouwbare' handtekening.

"Dit maakt het onmogelijk om te achterhalen wie de auteurs van een applicatie zijn of ze in de kraag te vatten als er een kwaadaardige code wordt verspreidt", aldus O'Connor.

Is een gemanipuleerde applicatie eenmaal op een Blackberry geïnstalleerd, dan kan deze ongevraagd sms'jes versturen, contactgegevens veranderen, ontvangen e-mail doorsturen of allerlei vervelende malware downloaden, licht O'Connor toe.

De onderzoeker, die overigens nooit heeft onthuld waarom zijn paper werd verwijderd, vindt dat RIM moet ingrijpen. "Het apparaat wordt steeds populairder, dus is het voor hackers ook steeds aantrekkelijker om hun aanvallen op de Blackberry te richten." Bron: Techworld