Dat stelt beveiligingsbedrijf Symantec in zijn maandelijkse verslag over spamontwikkelingen, The State of Spam (pdf).

Uit een analyse van de Nederlandse isp Bit bleek eerder deze week dat hooguit 1 procent van alle spam pdf-spam is. Een mogelijke verklaring voor de verschillen is dat Bit en Symantec verschillende steekproeven hebben gebruikt voor hun onderzoeken. Bit nam voor het onderzoek 5.000 spamberichten onder de loep.

Het gebruik van plaatjesspam blijft volgens Symantec afnemen. Medio juli bestond slechts 8 procent van alle spam uit image spam. In januari was plaatjesspam nog goed voor een aandeel van 52 procent van alle spam.

Een andere opvallende ontwikkeling is dat de spamvertized adressen steeds vaker eindigen op '.cn', hetgeen duidt op een Chinees internetadres. Symantec voert verschillende mogelijke oorzaken aan voor deze verschuiving.

Zo daalde in juli het aantal spamberichten met een '.hk'-adres (Hong Kong). Mogelijk is dit het gevolg van nieuwe antispamwetgeving in Hong Kong die op 1 juni van kracht werd. Het idee is dat spammers nu uitwijken naar een '.cn'-adres.

Ook stelt Symantec dat spammers vaker proberen zich op een lokale markt (in dit geval de Chinese markt) te richten. Bron: Techworld