Symantec brengt in april zijn Endpoint Virtualization Suite uit, waarmee Windows-desktops zijn te virtualiseren. Opvallend verschil met de concurrentie voor desktopvirtualisatie is dat de beveiligingsleverancier elke applicatie apart virtualiseert. Symantec gebruikt hiervoor de technologie van de overgenomen virtualisatiebedrijven Altiris, AppStream en nSuite.

Virtuele desktop

Eerstgenoemde is begin 2007 gekocht voor diens applicatievirtualisatie. De tweede overname is in juni dat jaar gedaan en was voor streaming-technologie, die dan ook is gekoppeld aan de Altiris-software. nSuite is in augustus vorig jaar ingelijfd. Dat bedrijf levert een connection broker voor VDI (virtual desktop infrastructure), een verbindingstool die bepaalt welke gebruiker welke virtuele desktop krijgt voorgeschoteld.

Dit nieuwe virtualisatieproduct van Symantec sluit aan op de virtuele desktop-software van VMware, maar ook op de thin client-systemen van Microsoft en Citrix. Elk van die leveranciers is zelf ook weer bezig virtualisatie te combineren met thin client/server-oplossingen.

Mobiele werkplek

Symantec werkt ook aan een volgende stap. Het product Workspace Profiles, gepland voor midden dit jaar, moet de virtuele desktop beschikbaar stellen op basis van de gebruikerslogin. Eindgebruikers kunnen hun desktopomgeving dan ook gebruiken op andere computers maar ook op mobiele apparaten zoals smartphones.

Dit is in wezen een terugkeer naar het model van thin clients, ook wel server based computing genoemd. Daarbij draait de desktopomgeving op een centrale server en is het ook mogelijk elders in te loggen om verder te werken. Hiervoor moeten de servers dan wel de capaciteit bieden voor alle gebruikers. De combinatie met virtualisatie kan weer de lokale rekenkracht van pc’s benutten.