Microsoft bouwt de netwerkprotocollen voor Vista bijna volledig opnieuw op en Symantec constateert dat dit een aantal veiligheidsrisico's met zich meebrengt. Met name de ondersteuning in Vista voor pnrp, peer name resolution protocol, zou problemen kunnen veroorzaken.

Symantec trof de kwetsbaarheden aan in build 5270 van Vista's tweede bètaversie. Microsoft zegt naar de problemen te hebben gekeken voor build 5384. Inmiddels is maandag build 5472 verschenen. Toch is Symantec er niet gerust op, zo meldt Cnet. "Hoewel het geruststellend is dat Microsoft deze fouten vindt en oplost, verwachten we dat er voorlopig nog kwetsbaarheden ontdekt zullen worden. Een networking stack is complexe software die pas na vele jaren volwassen is", aldus Symantec.

De networking stack is een verzameling netwerkprotocollen. In het rapport schrijft Symantec dat het compleet vervangen van beproefde code op korte termijn voor veel problemen kan zorgen. "Microsoft heeft beproefde code vervangen door nieuw geschreven code, met nieuwe problemen. Op de lange termijn kan dit weliswaar tot een stabielere networking stack leiden, maar de stabiliteit zal er op korte termijn onder te leiden hebben."

Een woordvoerder van Microsoft verklaarde tegenover Ars Technica dat de claims van Symantec 'op zijn minst voorbarig' zijn, omdat Vista zich nog in de bètafase bevindt. "En gezien de hoeveelheid werk die we verrichten om Vista de veiligste Windows-versie ooit te maken, denken we dat de beweringen ook ongegrond zijn", aldus de zegsman van Microsoft.