Dit zogeheten Quorum-systeem is een opt-in mogelijkheid bij de nu gelanceerde nieuwe versies van Norton Antivirus en Norton Internet Security. Die pakketten detecteren en blokkeren malware nog wel op de 'ouderwetse' manier, maar hebben met Quorum in theorie een nieuwe methode om snel muterende malware te onderscheppen.

Democratisch

Bij twijfelgevallen kan de gebruiker 'stemmen' of die een bestand of applicatie, bijvoorbeeld een download, wel of niet vertrouwt. Symantec neemt die informatie op in een wereldwijde database die ook traditionele malware-signalementen (signatures) bevat.

Detectie op basis van signatures loopt achter op de snel verschijnende varianten van malware, stelt Symantec nu. Quorum moet dat gat dichten. Daarnaast gebruikt de security-leverancier ook zijn Sonar-systeem voor gedragsherkenning van malware. Overigens is Quorum niet opgenomen in de zakelijke security-software van Symantec. Het is nog onbekend of en wanneer dat gaat gebeuren.

Opsporing

Verder wil Symantec meer in de tegenaanval, om cybercriminelen aan te pakken. De security-leverancier stuurt bijvoorbeeld gebruikersdata over gedetecteerde cyberdreigingen door aan de autoriteiten, zoals politie en Justitie. Ook dat zogeheten Norton Community Watch is op basis van opt-in.

Symantec wil vanaf volgend jaar beloningen uitloven voor informatie die leidt tot arrestaties van cybercriminelen. Dit zijn premies in contanten, meldt het Amerikaanse zakenblad Business Week.