Het veiligheidslek werd ontdekt door NRC Handelsblad. Via het intypen van namen van verdachten in Google, kon rechtstreeks naar de vertrouwelijke documenten worden geklikt. Daardoor waren hele onderzoeken in te zien, met namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren van Justitie. Ook de namen van verdachten waren duidelijk leesbaar.

Het waarom is nog onduidelijk

Onduidelijk is waarom de systeembeheerder de vertrouwelijke politie-informatie op de website van de boekhouder had gezet. De politie zegt daarnaar onderzoek te doen. De documenten zijn inmiddels offline gehaald. De dossiers gingen over onderzoeken naar moordzaken, criminele organisaties en jihadverdachten, meldt NRC.

Naast de persoonsgegevens bevatten de dossiers foto's en woonadressen van verdachten. Ook auto's die ze rijden, plekken die ze bezoeken en welke telefoons ze gebruiken werden erin genoemd. Het Openbaar Ministerie wil naast de beweegredenen van de systeembeheerder verder onderzoeken wie de informatie allemaal heeft ingezien. De systeembeheerder is op non-actief gezet.