Sinds vanochtend vroeg zijn enkele miljoenen T-Mobile-klanten onbereikbaar op hun mobiel. De storing treedt niet op in het gsm-netwerk zelf, maar 'in het systeem van één van onze centrales', legt een woordvoerster van T-Mobile uit aan Webwereld.

De uitval is dan ook niet geografisch gebonden en 'als het goed is' heeft dus iedereen wel gewoon bereik. De storing voorkomt echter dat mensen gebeld kunnen worden en soms kunnen ze zelf ook niet bellen, aldus de zegsvrouw.

Oorzaak nog onbekend

Het gaat om 'een flink deel, maar wel minder dan de helft van de in totaal 5,2 miljoen aansluitingen van T-Mobile'. De oorzaak is vooralsnog onbekend en de operator doet z'n 'uiterste best' een oplossing te vinden. Hoeveel centrales T-Mobile opereert wil het concern niet kwijt, dat is 'bedrijfsvertrouwelijk'.

Update 16.18 uur: De storing is nog steeds niet verholpen. Evenmin is er iets over de exacte oorzaak bekend, zo meldt de woordvoerster van T-Mobile aan Webwereld. De storing treft volgens het concern ongeveer 10 procent van het klantenbestand, zo'n 270.000 mensen. Abonnees die bij Orange zaten hebben geen last van enige mankementen, zij zitten nog op een eigen Orange-netwerk dat is overgenomen door T-Mobile.

Update 2: Om 5 uur is de storing opgelost. De oorzaak zou liggen in een softwarefout in een van de systmemen, meldt T-Mobile. Zo'n 10 procent van de klanten van de provider zou 'beperkt gebruik hebben kunnen maken' van hun mobiele telefoon.