De dinsdag uitgebrachte G2 van HTC zet na een succesvolle root automatisch de fabrieksinstellingen terug na een reboot. T-Mobile voorkomt zo dat jailbreakers applicaties kunnen installeren die niet door de telecomprovider zijn goedgekeurd. Android aanhangers vinden dat T-Mobile tegen het principe van het systeem ingaat omdat Android een open systeem zou moeten zijn.

Hardwarematig

HTC gebruikt een hardwarematige oplossing om gebruikers ervan te weerhouden hun telefoon te kraken. Hoe de oplossing van de Taiwenese telefoonmaker precies werkt is niet bekend. Blogger Lauren Weinstein schrijft dat het erop lijkt dat de G2 een systeem gebruikt dat de firmware overschrijft met de orignele instellingen zodra er iets onbekends in de map ‘/system’ staat.

Veiligheidsspecialist Jon Oberheide stelt hetzelfde tegenover Threatpost. Beiden zijn wel van mening dat het te vroeg is om te zeggen of er een manier is om het systeem te omzeilen.

Killswitch

HTC is niet de eerste telefoonmaker die ver gaat in het tegengaan van het kraken van de software. Apple heeft vele manieren bedacht om de iPhone te beschermen tegen jailbreakers, terwijl ze er volgens hackers eigenlijk niets aan kunnen doen. Motorola zette een ‘eFuse’ in om de Droid X volledig onbruikbaar te maken na een hack.

Bovendien heeft Google een killswitch in Android geïntegreerd waarmee het mogelijk is om apps op afstand te wissen. Apple plant heftzelfde.

De Electronic Frontier Foundation wil ondertussen dat het jailbreaken van toestellen gelegaliseerd wordt.