KPN werkt samen met het Amerikaanse Silent Circle, T-Mobile-moeder Deutsche Telekom houdt het dichter bij huis. De telco zal binnenkort een app lanceren zodat gebruikers kunnen bellen en chatten met end-to-end versleuteling, meldt The Guardian.

Merkelphone voor de massa

Daartoe werkt Deutsche samen met GSMK, makers van de Cryptophone, beveiligde communicatie voor vaste, mobiele en satellietnetwerk. De Cryptophone is vergelijkbaar met de Blackphone van Silent Circle, die maandag in Barcelone werd onthuld. KPN gaat deze aanbieden. Deutsche Telekom levert trouwens al beveiligde mobieltjes aan de Duitse overheid, de zogenaamde Merkelphone. Die is echter niet geschikt voor de massamarkt want kost zo'n 1700 euro.

Het is nog niet duidelijk of T-Mobile ook beveiligde hardware gaat verkopen. Tot nog toe loopt GSMK echter flink achter met apps en is het, aan de site te zien, niet verder gekomen dan een spartaanse softphone voor Windows Mobile (en Windows, zie afbeelding). Maar voor T-Mobile bouwt het nu een Android-app, later volgt een iOS-versie.

Het is niet bekend of T-Mobile Nederland ook de Cryptophone gaat aanbieden, Webwereld heeft vragen gesteld.