De voormalige leiders van Afghanistan hebben zich gewend tot de vier grootste mobiele telecomproviders in het land en stelden een ultimatum van drie dagen om de netwerkactiviteiten voor 14 uur per etmaal te staken. Geven de bedrijven hieraan geen gehoor dan zal de Taliban 'tegenmaatregelen' treffen, meldt Ars Technica.

Traceren

Reden van het dreigement is het feit dat de Amerikaanse soldaten en Afghaanse troepen volgens de Taliban mobiele telefoons gebruiken om leden van de groepering te traceren.

Taliban woordvoerder Qari Mohammad Yousuf vertelt aan persbureau Reuters (ironisch genoeg via de mobiele telefoon): "Gezien het feit dat de bezetters mobiele telefoons gebruiken om de mujahideen te traceren, hebben de Islamitische Emiraten (zoals Afghanistan door de Taliban genoemd wordt) de mobiele telefoonbedrijven een ultimatum van drie dagen gegeven om hun netwerken van vijf uur in de middag tot zeven in de ochtend uit te schakelen".

Niet gevestigd in Afghanistan

Drie van de vier bedrijven die het dreigement hebben ontvangen, Roshan, Areeba, en Etisalat zijn niet gevestigd in Afghanistan, in tegenstelling tot het vierde bedrijf, Afghan Wireless Communication Company. De vier bedrijven worden gezien als grote investeerders in de economie van het land, aangezien er nog altijd vrijwel geen vorm van communicatie is buiten mobiele telefonie, sinds de val van het Talibanregime in 2001. Als aan het 'verzoek' van de Taliban gehoor zou worden gegeven, dan zou de communicatie binnen het land ernstig verstoord worden.

Niet voor het eerst

Het is overigens niet de eerste keer dat de Taliban mobiele telecomproviders in Afghanistan bedreigen. In het verleden heeft de groepering al eens verschillende bedrijven ervan beschuldigd intensief samen te werken met het Amerikaanse leger en de NAVO. Die bedreigingen bleken overigens niet meer dan dat, aangezien acties uitbleven.