De New York Taxi Workers Alliance, met 10.000 aangesloten taxichauffers, roept zijn leden op om 5 en 6 september niet aan het werk te gaan. De alliantie dreigde al langer met stakingen, uit protest tegen de invoering van gps-systemen in hun taxi. Tijdens een persconferentie donderdag werden de gekozen data aangekondigd.

Directrice Bhairavi Desai van de taxibond noemt de staking 'een gevecht voor waardigheid', vanwege de angst dat gps-systemen gebruikt kunnen worden om taxichauffeurs te lokaliseren. Daarmee zou hun privacy in het geding zijn, zeker als de chauffeurs buiten werktijd opgespoord kunnen worden.

Commissaris Matthew Daus van de Taxi en Limousine Commissie legt de privacy-zorgen echter naast zich neer en verklaart dat de meeste taxichauffeurs op de twee stakingsdagen gewoon zullen rijden. Volgens Daus telt New York 44.000 bevoegde taxichauffeurs op 13.000 taxi's.

Fact sheet

De commissie heeft middels een uitgegeven fact sheet laten weten dat de gps-gegevens gebruikt kunnen worden om de actuele positie van een taxi vast te stellen. Dit zou bijvoorbeeld handig zijn als passagiers zich melden omdat ze bagage in de auto hebben achtergelaten. De commissie zegt echter alleen gegevens te verzamelen over ophaal- en afzet-locaties, passagiersaantallen en prijzen – gegevens die nu al schriftelijk verzameld worden.

De commissie wil de gele taxi's vanaf januari 2008 voorzien van navigatiesystemen. Tegelijketijd worden van credit card-betaalsystemen ingebouwd en functionaliteiten voor het afspelen van muziek en het tonen van nieuwsupdates en advertenties. Het technologiebedrijf dat de systemen inbouwt heeft volgens de fact sheet moeten verklaren geen data te verzamelen over de locatie van taxi's buiten werktijd.