Dat heeft het Openbaar Ministerie bevestigd tegenover Webwereld en GeenStijl. Eerder werd nog geweigerd onderzoek te doen. "Wij waren aan het wachten op groen licht. Nu is de situatie veranderd", stelt een zegsvrouw tegenover Webwereld.

NFI

Er is 'goed nagedacht' wie het beste het onderzoek kan uitvoeren en daarbij kwam het OM uit op het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). "Zij gaan dat op korte termijn voor ons doen. Zij gaan kijken naar dat onvindbare pdf-bestand."

Het bestand is mogelijk cruciaal in de reconstructie van de vraag hoe het heeft kunnen gebeuren dat Van der V. een wapenvergunning kreeg terwijl hij ernstige psychische problemen had. Met vuurwapens schoot hij in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen dood.

Niet leesbaar, zoek, niet leesbaar, zoek

Het OM meldde na het Rijksrecherche-onderzoek in eerste instantie dat het bestand niet leesbaar was. Toen Webwereld helder kreeg dat het bestand kwijt was, stelde het OM dat de hoofdofficier van Justitie niet loog over de kwestie maar dat ze het verhaal begrijpbaar wilde houden. Verdere opheldering en uitleg over de zaak werd door OM en politie structureel aan verschillende media geweigerd.

Een aanbod van beveiligingsbedrijf Fox IT om gratis forensische expertise te leveren en zo de waarheid boven tafel te krijgen, werd afgeslagen. Ook aanvullend onderzoek werd geweigerd. Deze week meldde de politie dat het bestand niet zoek is. Vandaag erkent het OM dat het bestand wél onvindbaar is.

In het persbericht stelt het OM niet te twijfelen aan de bevindingen van de onderzoekers van de Rijksrecherche. Wel erkennen ze dat het NFI over andere hulpmiddelen beschikt, zoals zelf ontwikkelde software om informatie terug te vinden.

Onbekende duur

Het NFI laat in een reactie weten nog niet te kunnen aangeven hoe lang zij bezig zijn. Zij gaan alle stappen proberen te achterhalen rond het bestand en willen iedere mogelijkheid volledig uitzoeken. "Als er iets te vinden dan gaat ons dat wel lukken", stelt een zegsvrouw. Ze wijst er wel op dat er een kans is dat na een tijd het moeilijk kan worden.

Toch ziet het NFI voldoende kansen de informatie boven tafel te krijgen. "Wij gaan in ieder geval alles op alles zetten."

Update 12:35: Reactie NFI toegevoegd.

Update 12:45: Informatie uit persbericht toegevoegd