Technologiebedrijven en e-maildiensten als Gmail en Yahoo hebben zich verenigd in DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting & Conformance). Samen werken ze aan een standaard die de verspreiding van phishingmails moet voorkomen.

De groep werkt al 18 maanden samen aan het uitwerken van de standaard. Met behulp van de DMARC-standaard kan worden nagegaan of een mail afkomstig is van de afzender die vermeld is. Het moet mogelijk worden policies in te stellen waarmee ongeautoriseerde mail kan worden genegeerd en verwijderd. Er wordt dan ook feedback teruggestuurd naar de afzender waarmee eventuele problemen kunnen worden ondervangen.

Veel grote namen

De DMARC-groep bestaat uit een aantal grote namen op het gebied van e-commerce en e-maildienstverlening. Naast Google (Gmail) en Yahoo ook uit Microsoft (Hotmail), AOL, Bank of America, Paypal, Facebook, LinkedIn. Na een testfase, waarin data en feedback worden verzameld zal DMARC wordt ingediend bij de Internet Engineering Task Force (IETF) voor officiële standaardisatie.