Jessica Fridrich, onderzoeker van de universiteit uit New York, heeft met haar onderzoeksteam ontdekt dat elke digitale foto voorzien is van een laag die unieke informatie over pixelafwijkingen bevat. De laag, die niet zichtbaar is met het blote oog, is uniek voor elke camera en dus aanwezig op elke foto die met de camera gemaakt is.

De techniek lijkt tot op heden de meest betrouwbare methode om foto's te herleiden tot de camera waarmee ze gemaakt zijn. In een eerste test met 2700 foto's en negen digitale camera's werd een score van 100 procent behaald.

De unieke laag vormt een vingerafdruk en kan niet alleen aangeven van welk toestel een afbeelding afkomstig is, maar ook of een afbeelding gemanipuleerd is. Fridrich zegt dat de afwezigheid van de verwachte vingerafdruk in een gedeelte van de afbeelding, sterk bewijs is dat de afbeelding bewerkt is. Ze ziet veel toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld in rechtszaken tegen kinderpornografen. Claims dat foto's niet met de camera van een verdachte gemaakt zijn, kunnen nu getoetst worden en bewerkte foto's waarbij het hoofd van een volwassene op het lichaam van een minderjarige is geplakt, zijn nu als valse afbeeldingen herkenbaar.

Nadeel van de techniek is dat er altijd meerdere foto's van dezelfde camera noodzakelijk zijn om het unieke pixellandschap te herleiden, of de camera zelf. De ontwikkelaars hebben inmiddels twee patenten aangevraagd die samenhangen met de techniek en verwachten in de nabije toekomst dezelfde techniek te kunnen toepassen op gescande afbeeldingen en videobeelden.