Zoals verwacht kan Den Haag het auteursrecht niet structureel hervormen, alles wordt door de EU bepaald. Dat constateert staatssecretaris Fred Teeven in het Kamerdebat.

Hij hangt daarom een pragmatische lijn aan, zonder al te veel aanpassingen en nieuwe plannen. De thuiskopieheffing is voor volgend jaar wat gedaald, maar blijft. Het door D66 voorgestelde radiomodel is kansloos. Teeven: "Er is geen hond in Europa die daar iets voor voelt." Het is ook in strijd met de Richtlijn en Verdragen.

Onverwacht kleiner probleem

Sommige partijen vrezen nog steeds dat BREIN of andere partijen toch op individuele downloaders zullen gaan jagen. Maar het tegengaan van illegaal downloaden blijft beperkt tot het aanpakken van grootschalige uploaders en faciliterende sites door stichting BREIN, verzekert de bewindsman.

Eigenlijk wordt het probleem steeds kleiner, vindt Teeven. "Ik zie een ontwikkeling die ik wel als positief duidt. Dat hadden we drie jaar geleden niet verwacht."

D66 is sceptisch: "Heeft de staatssecretaris één onderzoek dat aantoont dat de aanpak van die websites enig effect sorteert?"

Babbelen over pop-ups

Voor de vorm gaat Teeven "met stakeholders in overleg" over mogelijke pop-up plannen bij bezoek van illegale sites. Als dat een algemeen filter betekent gaat het sowieso niet door, laat hij al weten. De rol van isp's bij dergelijke initiateven blijft onduidelijk. Teeven komt begin 2015 op de kwestie terug.