We kennen het allemaal, die rommelsoftware die je altijd zo fijn moest verwijderen nadat je een nieuwe PC had gekocht. Die smakeloze truc van de PC-leveranciers werd natuurlijk naadloos overgenomen door de leveranciers van de smartphones en erger nog: door de telecomaanbieders die onbekommerd allerlei vage apps voorinstalleren op je mooie nieuwe telefoon.

Het kost dan enige moeite en tijd, maar na een half dagje spelen met je nieuwe foon had je de meeste troep dan wel weer verwijderd. Maar daar komt binnenkort een einde aan. Bloatware wordt een nog grotere plaats, schrijft Forbes, dat ontdekt heeft dat een bedrijf genaamd Digital Turbine telecomaanbieders gaat helpen rommelapps op smartphones te installeren lang nadat de telefoon de winkel uit is.

Uitgebreide toestemmingen

Digital Turbine biedt de telco's de technologie aan als dienst onder de naam Ignite en heeft al diverse telco's als klant geworven. En de eerste klanten van die telco's hebben al kennis kunnen maken met de nieuwe "dienst". Gebruikers van een Android-smartphone zeggen dat zij updates kregen gepusht met de naam "DT_Ignite" die zou zorgen voor verbeteringen op de prestaties van het toestel, meldt Forbes. De update zou volgens Forbes vragen om zeer uitgebreide toestemmingen.