Daarvoor waarschuwt de Australische politie. De scammers doen zich voor als een helpdesk die in opdracht van Microsoft problemen oplost. Mensen worden opgebeld met de boodschap dat verschillende virussen hun computer bedreigen, en dat het euvel snel verholpen dient te worden, omdat anders de pc onbruikbaar wordt.

De oplichters geven vervolgens verschillende instructies die uiteindelijk leiden tot het downloaden van malware op de computer van het slachtoffer, waarmee de computer overgenomen kan worden. Ook kan er met de kwaadaardige software persoonlijke informatie worden geoogst.

Service-contact

Op het moment dat dit plan is geslaagd wordt het slachtoffer tegen betaling software aangeboden om dergelijke problemen in de toekomst te voorkomen. In plaats van dat er anti-virusssoftware wordt gedownload wordt er extra malware geïnstalleerd, die mogelijk gebruikt kan worden voor het verzamelen van creditcard data.

Volgens de Australische politie wordt in veel gevallen ook nog een onderhoudsabonnement van een jaar gesleten. De scammers gaan zeer professioneel te werk en komen professioneel over, waardoor mensen vrij makkelijk in de truc trappen.