De website van de grootste krant van Nederland heeft maandagochtend nog altijd kuren. Soms is Telegraaf.nl geheel niet bereikbaar, dan ineens weer wel. De site heeft sinds afgelopen weekend al last. Vannacht rond half een meldde Marc de Vries, algemeen directeur online media bij TMG, dat de krantensite weer bereikbaar was. "Hopelijk blijft dat zo vannacht. Excuses voor de overlast."

Maandagochtend opnieuw

Die hoop lijkt ijdel, want de bereikbaarheid van Telegraaf.nl blijft haperen. Diverse mensen klagen op sociale media dat zij hun ochtendkrant niet kunnen bezoeken. Het aantal posts op onder meer Twitter over storing bij De Telegraaf piekt nu weer flink, blijkt uit metingen van AlleStoringen.nl. Vannacht was het qua klachten rustig, maar gisteravond was er al een piek in de social mediaberichten.

De Vries bevestigt nu in een tweet dat er opnieuw een storing is. Dit in antwoord op een lezer die hiernaar vraagt. De TMG-directeur heeft gisteravond al gesteld dat er sprake lijkt te zijn van een DDoS-aanval. Webwereld heeft nog geen antwoord gekregen op vragen over de aard van die aanval. Uit realtime metingen van hostingbedrijf en backboneprovider Akamai blijkt dat er momenteel opvallend veel internetverkeer is in Nederland.

Update 09.58 uur :

In reactie op vragen van Webwereld antwoordt De Vries van TMG: "We zijn bezig met de situatie (op dit moment wel weer in de lucht)." Hij voegt daar aan toe dat als "we info hebben om te delen" de uitgever digitaal van het mediaconcern dat zal doen.

Update 10.22 uur:

De uitgever digitaal, Herman Mantel, heeft contact opgenomen met Webwereld om de situatie toe te lichten. Hij vertelt dat de storing gisteravond rond 22:20 is begonnen en rond 00:15 weer is opgelost. Tussentijds hebben de beheerders van De Telegraaf een hardwarestoring ontdekt. Vanmorgen is echter "hetzelfde probleem opnieuw opgetreden", vertelt Mantel.

De mogelijkheid van een DDoS-aanval, zoals gisteren gesuggereerd door online-directeur Marc de Vries, is dus niet uitgesloten. Het hardwareprobleem van gisteravond zou een switch betreffen die geheel is vervangen. Daarbij zou ook de netwerk-setup van de site grondig zijn herzien. De storing van deze ochtend heeft volgens Telegraaf.nl-uitgever Mantel van 9:00 tot 9:30 geduurd.