Ondanks het omruilprogramma dat Sony onlangs in het leven riep om de gewraakte cd's terug te halen, zijn de schijfjes nog steeds beschikbaar. De staat Texas wil daarom een boete van 100.000 dollar per overtreding van de zogeheten Consumer Protection Against Computer Spyware Act, zo meldt CNet. Deze Amerikaanse wet werd eerder dit jaar in het leven geroepen om de verspreiding van spyware strafbaar te stellen. "Sony belazert consumenten digitaal door ongemerkt spyware op hun computer te installeren", aldus Abbott in een verklaring.

Sinds bekend is geworden dat SonyBMG op bepaalde cd's rootkits meelevert, is de platenmaatschappij in zwaar weer gekomen. Diverse privacy-organisaties zijn bezig met het voorbereiden van rechtszaken. Anti-spywarebedrijven wapenen zich inmiddels tegen de rootkit. Daarnaast lijkt de spyware, die Sony licenseert van First 4 Internet, inbreuk te maken op het auteursrecht, omdat de software gebruik maakt van software die gedistribueerd wordt onder de lgpl-licentie.

De platenmaatschappij probeert de schade te beperken door een uninstaller vrij te geven. Deze blijkt echter de pc open te zetten en dus kwetsbaar te maken. Een Trojaans paard maakt inmiddels handig gebruik van de rootkit om zichzelf onzichtbaar in pc's te nestelen.