Dat vertelt Wijnand Jongen, directeur van ThuisWinkel.org tegenover Webwereld. Zijn organisatie had gisteren een bestuursvergadering over de ontstane discussie rond de waarde van het keurmerk, nadat duidelijk werd dat CheapTickets.nl gegevens van 715.000 klanten lekte en Webwereld commentaar vroeg op lekken bij andere aangesloten bedrijven.

Aanpassen keurmerk

De organisatie komt nu met meerdere stappen. Als eerste wordt een kort document opgesteld met best practices voor webwinkels op basis waarvan ze zich beter kunnen beveiligen. “Dat gaat om snel informeren. We denken bijvoorbeeld aan een soort top 10 best practices en een top vijf van waarden ", zegt Jongen.

Daarnaast is de werkgroep Fraude en Veiligheid gevraagd om een voorstel te maken voor een soort minimale ondergrens, die via een audit getoetst kan worden. Zo'n toets zal dan verplicht zijn voor certificering. “Dat moet dan wel in redelijkheid en billijkheid, omdat het voor leden wel haalbaar moet zijn."

Zo'n verplichting wil het bestuur graag hebben, maar Jongen benadrukt dat de aangesloten bedrijven lid zijn van een vereniging. “Zoiets wordt uiteindelijk in een ledenvergadering besloten", legt hij uit. Toch denkt hij dat het bewustzijn inmiddels wel bij de bedrijven is doorgedrongen. Er wordt wat hem betreft dan ook voortvarend gehandeld.

Alternatief keurmerk

Bij de HCC wordt enthousiast gereageerd op het voornemen van ThuisWinkel.org. “Het hebben van een keurmerk is iets waar we naar we naar kijken. Het gaat er niet alleen om dat zaken offline in orde zijn, maar ook dat ze online in orde zijn", vertelt directeur Arda Gerkens tegenover Webwereld. Zij vindt dan ook dat aanvullende eisen hard nodig zijn.

Ook de HCC keek serieus naar de optie om dit soort eisen bij webwinkels verplicht te krijgen. “We keken er zelf naar hoe we dit gemis konden oplossen. Nu hoop ik dat het niet nodig is en dat zij dit kunnen doen", stelt Gerkens. Ze is blij dat ze het niet hoeft te doen. “We hebben liever dat alles in één keurmerk zit dan dat je op verschillende keurmerken aangewezen bent."

Toch wil ze eerst concreet resultaat zien. “HCC zal scherp in de gaten houden of het keurmerk voldoet", stelt ze. Ze biedt aan om te helpen met het realiseren van zinvolle beveiligingseisen aan het keurmerk. Jongen zegt in een reactie zeker in overleg te willen met HCC.

Lektoverval

Jongen zegt wel geschrokken te zijn door de problematiek en zich overvallen te voelen. Hij zegt dat Lektober de problematiek op de kaart heeft gezet. “Het goede van Lektober is dat het laat zien dat er problemen spelen in een aantal sectoren en dat wij niet de enige zijn met een probleem."

Hij wijst erop dat er nu al veel wordt gedaan om het keurmerk een waarde te geven en dat hij ongelukkig is met de beeldvorming. “Nu lijkt het alsof wij niets doen, maar wij zijn wel het enige keurmerk dat er niet voor terugdeinst leden aan te spreken. Wij schorsen leden en schoppen ze er ook uit als het moet", zegt hij. “Wij willen ook echt een meerwaarde bieden met het keurmerk en gaan dus ook met beveiliging aan de slag."

Overheidsingrijpen

Overigens moet volgens hem niet alles door de branche worden opgelost. Hij wil ook in overleg treden met toezichthouders als OPTA en CBP. Zij horen volgens hem vooral ook in te grijpen als de privacy wordt geschonden of als bedrijven zich niet aan de wet houden.

Desgevraagd erkent Jongen dat ook daar problemen spelen met capaciteit. “Ja daar moeten ze dan wel de instrumenten voor krijgen", zegt hij. “Dat moet wel worden geregeld."