De tiener wordt beschuldigd van 26 fraude zaken, na mensen hun bankrekening gehackt te hebben in de maanden augustus en september. De tiener, wiens naam niet bekend gemaakt is, deed dit door een virus te plaatsen op een forum en zodoende details te halen van mensen hun pc.

De grootste transactie, bedroeg bijna 3.300 euro. De getroffen banken hebben laten weten de geldbedragen terug te storten op de rekeningen van gedupeerden. Op dit moment is ongeveer 8.000 euro teruggevonden.

De politie had de tiener op computertraining gestuurd om zijn gedrag te verbeteren. Eerder al heeft de tiener andere delicten, zoals kidnapping, diefstal en roekeloos rijgedrag bekend. De Fairfax New Zealand Limited meldt dat hij zo'n 18.000 euro uit heeft staan in boetes. De 16-jarige jongen hangt een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd.

Het misdrijf, gecombineerd met de leeftijd van de jongen, heeft in Nieuw-Zeeland de vraag doen rijzen over de internetbeveiliging van banken. Zes maanden eerder vond de ombudsman voor banken, Liz Brown al dat de banken zeer traag waren in de implementatie van twee-staps-identificatie.

Twee-staps-identificatie, waarbij klanten bij elke inlog een nieuwe beveiligingscode in moeten voeren, is op dit moment de veiligste manier om internetfraude bij banken tegen te gaan.