De 19-jarige Randall Ellis is opgepakt op verdenking van hacken van het meldingssysteem van alarmnummer 911 en het valselijk melden van een calamiteit resulterend in een levensgevaarlijke situatie voor onschuldige burgers.

Het Orange County Register doet uitgebreid verhaal van het incident. Enkele maanden geleden omsingelde een tot de tanden toe bewapend SWAT-team, compleet met honden en helikopters, een huis in Lake Forest, Californië, na de 911-melding van een 'drugsgerelateerde schietpartij'.

De onschuldige bewoner kreeg argwaan door het rumoer in z'n achtertuin en kwam naar buiten met een keukenmes in de hand 'om z'n gezin te beschermen'. Al snel werd duidelijk dat het vals alarm was.

Na maanden speurwerk naar heeft justitie nu Randall Ellis gearresteerd. De jongeman zou niet nader bekendgemaakte wijze het '911 emergency response system' hebben gekraakt, zelfs al meerdere keren.

Het 911-systeem blijkt zo lek als een mandje. Er is volgens Amerikaanse opsporingsdiensten sprake van een 'ware trend onder hackers' om 911 te penetreren om arrestatieteams met een kluitje in het riet te sturen. Het heeft zelfs al een naam gekregen: "SWATting".

Simpele truc

Een woordvoerder van Sheriff van Orange County zegt in een reactie dat het 'hacken' van 911 door Ellis niet meer dan een slim trucje is. Middels een voipdienst en de commerciële service van Spoofcard kan een ieder eenvoudig z'n nummermelding vervalsen en 911 om de tuin leiden.