De flashgeheugenstick van 1 gigabyte is door een tiener voor veertig dollar gekocht. Op het onderdeel stonden nog vertrouwelijke militaire documenten. Zo zouden er vluchtroutes uit Afghanistan, persoonsgegevens en details over militaire operaties op staan, zo schrijft de LA Times.

Het geheugenonderdeel kwam van de Amerikaanse luchtmachtbasis in Bagram. Vandaar uit maken de Amerikanen jacht op vermeende Al Qaeda-leden en andere terroristen.

Naast gegevens over de basis, bevat de geheugenstick ook een beschrijving van een ontmoeting van Taliban-leiders in de buurt van Pakistan. En wordt beschreven wat voor vergoedingen spionnen in Afghanistan krijgen voor het lekken van belangrijke informatie.

De oudste bestanden zijn in 2004 opgeslagen. De meest recente bestanden dateren van vorige maand. Volgens de tiener die het onderdeel heeft gekocht, is het door een Afghaanse medewerker de basis uitgesmokkeld.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie laat vooralsnog alleen in verklaring weten dat er een onderzoek is gestart naar de uitgelekte informatie.