Evan O'Dorney uit Californië heeft woensdag de eerste prijs in Intels Science Talent Search in de wacht gesleept, meldt Intel. Hij deed dat met zijn wiskundige project waarin hij twee manieren om de wortel van een algebraïsch geheel getal te vergelijken. O'Dorney ontdekte wanneer de snelste manier zou werken, aldus Intel. De resultaten van zijn onderzoek stelden hem in staat ook andere formules, die worden gebruikt om data te encrypten, op te lossen.

Telefoonloos

O'Dorney, die thuis les krijgt, versloeg tijdens de finale 39 andere finalisten. De tweede prijs (75 duizend dollar) ging naar de 17-jarige Michelle Hackman voor een project waarin ze de psychologische effecten van het weghalen van mobiele telefoons bij tieners bestudeerde door hun angstniveaus te meten. Hackman, die blind is, heeft tien mensen getraind om het experiment voor haar uit te voeren en de resultaten vast te leggen.

De derde prijs (50 duizend dollar) ging naar Matthew Miller (18), die ontdekte dat kleine hobbels op turbinebladen de aerodynamica zo kunnen veranderen dat er meer stroom wordt gegenereerd.

Prestigieus

Intels Science Talent Search is een van de meest prestigieuze wetenschappelijke wedstrijden onder middelbare scholieren. De wedstrijd wordt sinds 1942 elk jaar gehouden. Van eerdere winnaars van de Intel Search Search kregen er zeven later in hun leven een Nobel Prize toegekend. Tientallen winnaars ontvingen ook andere wetenschappelijke onderscheidingen.